Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Няма описание.
Автор: merrylloyd Категория: Изкуство
Прочетен: 109934 Постинги: 89 Коментари: 70
Постинги в блога от Юни, 2013 г.
 

Естествената нужда на българина от култура, поражда правенето на култура, което се отъждествява с постановките в Държавния Музикален и Балетен Център където умело се съчетават двата жанра - мюзикъла и оперетата, което е и концепцията на проф. Донев.

Така, повече от успешно завършва сезона в Държавния Музикален и Балетен център с мюзикъла "Чикаго", вчера при пълен салон.


image


CHICAGO

По пиесата "Чикаго" от Морин Далас Уаткинс
Либрето: Фред Ебс и Боб Фос, Музика: Джон Кандър
текст на песните: Фред Еб

превод: Виктор Макаров
режисьор: Бойко Илиев, Диригент-постановчик Игор Богданов, Хормайстор: Людмил Горчев, Сценография: Георги Златанов, художник на костюмите: Цветанка Стойнова

Участват:

Рокси Харт - Марина Драгомирецкая, Ели радонова, Рейчъл Роу
Велма Кели - Людмила Козарева, Яница Маслинкова, Силвия Филипова 
Били Флин - Богомил Спиров, Атанас Сребрев, Тодор Янкуловв
Мама Мортън - Марияна Арсенова, Нора Караиванова
Конферансие - Николай Борисов, Румен Григоров
Фред Кейсли - Лъчезар Лазаров, Явор Радованов
Мартин Харисън (прокурор) - Николай Борисов, Александър василев, Иван Панев
Еймъс Харт - Румен Григоров, Александър Мутафчийски, Георги Хаджиев
Лиз -    Катя Богданова, Ирина Панова
Ани -    Йоанна Стоянова, Татяна Янева
Джун -  Десислава Николова, Марлена Тодорова
Хуниак - Ивона Милачкова, Марина Стоилова
Мона -   Елисавета Гашпарова, Елина Цолова
Мери Съншайн - Добрина Икономова, Еделина Кънева
Адската Кити - Гергана Бориславова, Ирина Панова
Арон - Иван Белчев, Александър Василев
Съдията - Лъчезар лазаров, Емил Митрополитски
Съдебен чиновник - Румен Григоров, Николай Йорданов
Лекар -         Георги Джилянов, Николай Димов Полицай - Николай Йорданов, Ангел Филипов, Николай Христов, Валери Цветков
История:

Оригиналът на мюзикъла "Чикаго" е създаден през 1975г. от Боб Фос, считан за един от най-големите американски хореографи и режисьор на филмите " Кабаре" и "Ах този Джаз". Римейкът е създаден през 1996г. в негова памет почти деситилетие след неговата смърт (1987г.). Бродуейската постановка е с рекорд за най-дълго игран римейк.
Историята на римейка включва шест награди "Тони", получени през 1997г., два приза "Лоурънс Оливие" и "Грами" за най-добър музикален шоу албум.


"Чикаго" е филмиран през 2002г. от "Мирамакс" - премиерата се е състояла на 27.12.2002г. Във филма участват Рене Зелуегър (Рокси Харт), Куин Латифа (Мама Мортън), Катрин Зита Джоунс (Велма Кели), Ричард Гиър (Били Флин), Джон С. Райли (Еймъс Харт), и Кристиан Барански (Мери Съншайн) и е режисиран от Роб Маршал, композитор Джон Кандер.
Отличен е с 6 награди "Оскар", сред които за най-добър филм. Всички главни герои във филма сами изпълняват песните и танците си по време на филма.


Мюзикъла "Чикаго" в Държавния Музикален и Балетен Център е една невероятна смесица от правене на изкуство и то на качествено изкуство. "Чикаго" се играе от три актьорски състава от професионалисти, избрани, чрез кастинг. Премиерата е поставена 26 и 27 април, а подготовката и репетициите по поставянето е отнела само 3 месеца.

"Чикаго" се игра вчера на 28 юни на сцената на Държавния Музикален и Балетен Център, и с това финализира сезон 2012-2013 за театъра. Мюзикъла беше игран от премиерния актьорски състав, които не само показаха невероятна игра, а и пяха, танцуваха с умело майсторство. Хора, балета и оркестъра, на които театърът се радва и умело вплита в постановките си, предадоха духа и атмосферата на епохата.

Това е Епохата на кабаретата, алкохолът, жените и джаза, в 20 -те години на 20 век в Америка в щата Илинойс, когато жените стават по смели и се борят за правата си.
Така, сюжетът умело препредаден, чрез музика, песен и танц, които разказват и забавляват, се наслаждаваме на разказаната ни история, а именно на двете жени - убийци (Велма Кели и Рокси Харт) и техния адвокат(Били Флин) - който е по - добър и от "адвокат на дявола".

Страхотната смесица от костюми, песни, танци и актьорска игра ме завладя и ме пренесе в атмосферата на мюзикала, като имах чувството, че всичко се случва в действителност в реалния живот.  Актрисите - неподправени, красиви и своенравни, мъжете - интересни и различни, просто спектакъл.

Жените:

Рокси Харт - певица и съпруга, но никому неизвестна, има амбицията да стане известна и тази и надежда вдъхва любовникът и, но когато тя разбира, че той я е измамил и непознава човека, които ще я направи звезда, а просто е искал да бъде негова за малко, тя го убива. Така, попада в затвора, където се запознава лично с известната кабаретна танцьорка и певица Велма Кели - двойна убийца на съпруга си и сестра си, които намира да правят любов, след което нщо не помни.

image
Те двете стават съпернички,а "Мама" Мортън - "Кралицата на кошера" - умело ги свързва с най- добрия адвокат Били Флин - адвокатът на жени убийци без загубено дело, разбира се не безплатно, "ако дадеш на "Мама" Мортън и тя ще ти даде" е  една от култовите реплики в "Чикаго".
image

Мъжете:

Били Флин -
адвокат, цар "на хвърлянето на прах в очите", сравнява съда с цирка и актьорска игра. Той прави Рокси Харт медийна звезда и разкайваща се бременна и безащитна жертва, измисля съвършено друг сценарий на ноща на убийството, и така спечелва и това дело, като Рокси Харт избягва бесилката. Умело и с много актьорски талант е пресъздадена неговата роля.
image

Еймъс Харт -
благоверен съпруг на Рокси Харт, който я обича повече от всичко, той е измамен и нещастен, но въпреки това я обича. Еймъс харт е мистър Целофан - незабележимият.


Финалът на "Чикаго" е с хепи енд, двете сестри по неволя Рокси Харт и Велма Кели от съпернички, стават певици на една сцена.

Живота и всички хора обичат шоу, това е една от поантите в мюзикъла, а Били Флин им го дава.image

Заслужава си! Наистина прекрасен спектакъл.

Весела Людсканова
29.06.13



Категория: Изкуство
Прочетен: 849 Коментари: 0 Гласове: 4
Последна промяна: 03.05.2014 15:41
Търсене

За този блог
Автор: merrylloyd
Категория: Изкуство
Прочетен: 109934
Постинги: 89
Коментари: 70
Гласове: 1346
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Юни, 2013  >>
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930